Uspostaviti funkcionalan Zeleni fond – 4. put u Sivoj knjizi NALED-a

jelka_zelena
jelka_zelena

Uspostaviti funkcionalan Zeleni fond –  jedan je od predloga u 14. Sivoj knjizi preporuka za unapređenje poslovnog okruženja koju objavljuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U ovom dokumentu dat je predlog rešenja Ministarstvu zaštite životne sredine:

– Potrebno je uspostaviti operativan Zeleni fond, projektno orijentisan, sa jasno definisanim pravnim okvirom i budžetom, što je preduslov za transparentno i održivo finansiranje mera iz oblasti zaštite životne sredine.

Kako se navodi, to podrazumeva usvajanje Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine i/ili izmena Zakona o zaštiti životne sredine kojim će se propisati da se ovaj fond osniva kao pravno lice i centralni instrument za finansiranje i kofinansiranje u sektoru životne sredine, i da se sredstva od naplate naknade za zagađivanje životne sredine uplaćuju direktno u taj fond.

Sredstva fonda koristila bi se za:

  • Finansiranje pripreme, sprovođenja i razvoja programa, projekata i drugih aktivnosti na državnom i lokalnom nivou čiji je cilj očuvanje, održivo korišćenje, zaštita i unapređenje životne sredine;
  • Unapređenje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije;
  • Očuvanje biološke i geološke raznovrsnosti i racionalnog korišćenja prirodnih dobara i energije kao osnovnih uslova održivog razvoja;
  • Ostvarivanje prava građana na zdravu životnu sredinu.

Uspostavljanje Zelenog fonda u ovoj organizaciji predlažu već godinama. Ovo je već četvrta Siva knjiga zaredom u kojoj je tema Zeleni fond. Međutim, uprkos ovim i drugim sličnim predlozima stručnjaka nadležne institucije ne reaguju.

Evropska komisija u izveštaju za 2021. godinu posebno navodi da iako je Srbija znatno povećala ulaganja u zaštitu životne sredine, još nije uspostavljen funkcionalni Zeleni fond, i dodaje da je Srbiji potrebno delotvorno institucionalno uređenje da bi poboljšala strateško planiranje, sufinansiranje i upravljanje investicijama u životnu sredinu. Realizacija ove preporuke doprinela bi realizaciji preporuka EK za Poglavlje 27 – Zaštita životne sredine i klimatske promene, navedeno je u Sivoj knjizi.

Siva knjiga 14 predstavljena je 23. februara u Narodnom muzeju sa 100 preporuka za smanjenje birokratije i izgradnju boljeg poslovnog ambijenta. U prethodnih 13 godina 143 preporuke NALED-a su već primenjene potpuno ili delimično.

O istorijatu Fonda za zaštitu životne sredine, osnivanju Zelenog fonda kao budžetske linije, opredeljivanju novca u Zeleni fond, i kad je nestao pročitajte u našem tekstu Kako je nestao Zeleni fond.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300