U Beogradu počelo da radi postrojenje za preuzimanje energije proizvedene u deponiji “Vinča”

toplana Konjarnik
toplana Konjarnik

Foto: beograd.rs

U beogradskoj toplani “Konjarnik” danas je pušteno u rad postrojenje za preuzimanje toplotne energije proizvedene u kompleksu sanitarne deponije “Vinča”, objavio je Grad Beograd.

– Spaljivanjem otpada u Vinči ova toplana preko ovog postrojenja dobija energiju od 56,5 megavata – kazao je član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević i istakao da je danas poseban dan za Beograd i “Beogradske elektrane”, jer će se puštanjem u rad ovog postrojenja prvi put koristiti energiju iz obnovljivih izvora.

Nikodijević je podsetio da je projekat javno-privatnog partnerstva, pretvaranja nesanitarne deponije u Vinči u sanitarnu pokrenut 2019. godine.

– Ovo je druga faza tog projekta posle zatvaranja nesanitarne i otvaranja sanitarne deponije i predviđa isporuku toplotne energije – rekao je on.

Naglasio je i da je je korišćenje obnovljivih izvora na ovaj način značajno iz mnogo aspekata, pre svega zbog toga što otpad sada nije trošak, već je postao resurs.

– Ništa manje značajno postajemo manje zavisni od uvoza gasa koji je resurs koji nažalost uvozimo. Sa ovih 56,5 megavata koje dobijamo iz energane u Vinči mi smo u mogućnosti da pružimo kvalitetnije snabdevanje grejanjem stanovnicima opštine Voždovac, Vračar i Zvezdara koje pokriva ova toplana, ali stičemo mogućnost za proširenje i nove priključke – precizirao je Nikodijević.

Značaj novih priključaka, kako je dodao, videće se pre svega u tome što su tokom zimskog perioda najveći zagađivači individualna ložišta.

Istakao je i da je ovo samo jedan od projekata koji je planiran za “Beogradske elektrane”.

– Drugi je izgradnja toplodalekovoda o kom se godinama priča. Projekat je bio zaustavljen posle 2000. godine i dugo smo čekali nastavak. Kada budemo povezali termoelektranu “Nikola Tesla” u Obrenovcu na toplanu na Novom Beogradu, dobićemo dodatne benefite uz mogućnost priključenja novih korisnika, ali i mnogo manju zavisnost od gasa – rekao je Nikodijević.

Ukazao je da se taj projekat još uvek razrađuje, a da će njime ceo kompleks za specijalizovani međunarodni sajam “EXPO 2027” biti priključen, kao i da će pored toplotne biti i na raspolaganju i energija za rashlađivanje.

– To će dovesti do uštede električne energije leti, koja se opet dobija iz nekih izvora koji su ekološki manje ili više prihvatljivi ili neprihvatljivi – rekao je Nikodijević.

Naglasio je i da Beograd ima veliki potencijal u geotermalnim izvorima, posebno kada je u pitanju leva obala Dunava i Batajnica.

– Tako da ćemo posle ove studije gledati da razvijamo i taj projekat, i da u budućnosti Beogradske elektrane pored toga što su najveći snabdevač toplotne energije na Balkanu budu i tehnološki najopremljenije i najsavremenije – kazao je Nikodijević.

Direktor JKP “Beogradske elektrane” Vanja Vukotić rekao je da je ovo prvi put da “Beogradske elektrane” koriste energiju iz spalionice u Vinči i da tako ovaj projekat čini prekretnicu u razvoju “Beogradskih elektrana”.

Toplana “Konjarnik” je puštena u rad 1976. godine i njena ukupna instalirana snaga je 311 megavata, dok će preuzimanjem toplotne energije iz spalionice smeća u Vinči ova toplana ubuduće imati dodatnih 56,5 megavata toplotne energije.

Iz ovog toplotnog izvora greju se potrošači iz delova opština Vračar, Zvezdara i Voždovac, a vrednost investicije je 23,5 miliona EUR.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300