Svetski dan voda – 22. mart

camac_dunav_stari_slankamen_23

Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine, a od 1993. u svetu počinje obeležavanje tog ekološkog datuma. Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Čoveku je neophodno minimum 50 litara vode dnevno – za piće, pranje, kuvanje i sanitarije. Još 1990. godine milijardu ljudi na planeti nije imalo taj minimum. S obzirom na to da se broj stanovnika na planeti ubrzano povećava, potreba za vodom raste.

Voda praktično predstavlja uslov opstanka života na Zemlji. Voda obuhvata dve trećine Zemljine površine i sa zapreminom od 1,6 milijardi km kubnih predstavlja najrasprostranjeniju životnu sredinu. Kopnene vode čine samo 0,5% svih vodenih prostranstava na Zemlji i raspoređene su kao površinske i podzemne vode.

Prvi oblik života nastao je u vodi. Voda u svetskom okeanu predstavlja prirodni regulator temperature na planeti. Voda omogućava uzgajanje poljoprivrednih kultura što je neophodan uslov za proizvodnju hrane. Koristi se i u ostalim privrednim aktivnostima – vodosnabdevanju, industriji, saobraćaju i drugim delatnostima.

Pri upotrebi vode, neminovno je nastajanje otpadnih voda. One moraju da se adekvatno prečišćavaju da bi se vratile u prirodni vodni resurs. Oko 50% tekućih voda je trajno uništeno.

Srbija je 47. zemlja od 180 država rangiranih po količini vodnih resursa u svetu. Najkvalitetniju vodu imaju Finska, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija itd.

Voda u Srbiji nije luksuz kao u nekim drugim državama sveta, ali svaki građanin bi trebalo da usvoji određene navike koje će pomoći u očuvanju voda koje imamo.

Mali koraci za doprinos očuvanju voda:

  • Ne zagađujte svoju okolinu i ne bacajte smeće u potoke, reke i jezera
  • Neispravna slavina i vodokotlić koji curi rasipaju vodu i novac
  • Koristiti čašu umesto da voda teče u toku pranja zuba

U Srbiji je prošle godine zamalo usvoje sporan Zakon o vodama. Veliki su problemi pijaće vode u Vojvodini. Nadležnim institucijama predstoji još mnogo toga da urade da bi se vode očuvale, inače će voda u Srbiji biti luksuz.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300