Svetski dan voda – 22. mart

Svetski dan voda – 22. mart

Svetski dan voda obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine, a od 1993. u svetu počinje obeležavanje tog ekološkog datuma. Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Čoveku je neophodno minimum 50 litara vode dnevno – za piće, pranje, kuvanje i sanitarije. Još 1990. godine milijardu ljudi na planeti nije imalo taj minimum. S obzirom na to da se broj stanovnika na planeti ubrzano povećava, potreba za vodom raste.

Voda praktično predstavlja uslov opstanka života na Zemlji. Voda obuhvata dve trećine Zemljine površine i sa zapreminom od 1,6 milijardi km kubnih predstavlja najrasprostranjeniju životnu sredinu. Kopnene vode čine samo 0,5% svih vodenih prostranstava na Zemlji i raspoređene su kao površinske i podzemne vode.

Prvi oblik života nastao je u vodi. Voda u svetskom okeanu predstavlja prirodni regulator temperature na planeti. Voda omogućava uzgajanje poljoprivrednih kultura što je neophodan uslov za proizvodnju hrane. Koristi se i u ostalim privrednim aktivnostima – vodosnabdevanju, industriji, saobraćaju i drugim delatnostima.

Pri upotrebi vode, neminovno je nastajanje otpadnih voda. One moraju da se adekvatno prečišćavaju da bi se vratile u prirodni vodni resurs. Oko 50% tekućih voda je trajno uništeno.

Srbija je 47. zemlja od 180 država rangiranih po količini vodnih resursa u svetu. Najkvalitetniju vodu imaju Finska, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija itd.

Voda u Srbiji nije luksuz kao u nekim drugim državama sveta, ali svaki građanin bi trebalo da usvoji određene navike koje će pomoći u očuvanju voda koje imamo.

Mali koraci za doprinos očuvanju voda:

  • Ne zagađujte svoju okolinu i ne bacajte smeće u potoke, reke i jezera
  • Neispravna slavina i vodokotlić koji curi rasipaju vodu i novac
  • Koristiti čašu umesto da voda teče u toku pranja zuba

U Srbiji je prošle godine zamalo usvoje sporan Zakon o vodama. Veliki su problemi pijaće vode u Vojvodini. Nadležnim institucijama predstoji još mnogo toga da urade da bi se vode očuvale, inače će voda u Srbiji biti luksuz.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama