“Stepskim božurima” kroz Deliblatsku peščaru

pesacenje deliblatska pescara
deliblatska_pescara_setnja

Mreža pešačkih staza kojim je ispresecan Specijalni rezervat prirode „Deliblatska pešačara”, bogatija je za stazu „Stepski božuri”, uređenu i obeleženu u okviru projekta „Deliblatska peščara budućim generacijama”, koji je realizovalo udruženje građana „Srbija, moj dom”.

Staza za pešačenje se proteže u dužini od nekoliko kilometara lokaliteta „Volovske paše” u Peščari, a trebalo bi, prema rečima aktivista projekta, da pomogne širem cilju smanjenju nagativnih uticaja čoveka na prirodu, kroz praktične aktivnosti, unapređenjem znanja i navika građana i korisnika ovog prirodnog dobra, prenosi Politika.

– Ovaj specijalni rezervat prirode je jedna od poslednjih oaza i utočišta velikog broja retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta od evropskog i svetskog značaja i kao takva se odlikuje visokim stepenom endemizma. Peščara je, kao geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen prirode i najveća kontinentalna peščara u Evropi, svrstana na preliminarnu listu UNESCO. Zato je važno da takva i ostane – napominje Bojan Vojnov, koordinator projekta.

Lokalitet „Volovske paše” deo je specijalnog rezervata, svrstanog u režim drugog i trećeg stepena zaštite. Ekološki značajnim, obuhvaćeni su međunarodno značajno područje za biljke ‒ IPA, međunarodno i nacionalno značajno područje za ptice – IBA, kao i odabrano područje za dnevne leptire ‒ PBA.

Sve su to, prema rečima stručnjaka, prostori na kojima je radi očuvanja izvornih prirodnih vrednosti potrebno preduzimati posebne mere unapređivanja, jer je više od 50 posto površina u okviru zone režima zaštite drugog stepena, pod iskonskim peščarskim i stepskim travnim zajednicama i pašnjacima, najvrednijim staništima za očuvanje biološke raznovrsnosti čitave Panonske nizije, Evrope i sveta.

– Među prirodnim retkostima ovih prostora jesu njegovi stanovnici, globalno ugrožene vrste, poput stepskog sokola, tekunice i slepog kučeta. Isto važi i za značajan broj peščarskih i stepskih biljaka, kao što su peščarsko smilje, stepski božur, pančićev pelen, gorocvet i druge za koje je Deliblatska peščara jedino ili jedno od retkih staništa na teritoriji naše zemlje – napominje Vojno.

Projekat sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku “Vetroelektrane Balkana”, JP „Vojvodina šume” ‒ Šumsko gazdinstvo „Banat”, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančeva, Turističke organizacije Kovina, mesne zajednice i dve osnovne škole iz Dolova.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje