Šta je veliki kašalj – Laboratorijska potvrda dijagnoze pertusisa u Batutu

laboratorija_medicina
laboratorija_medicina

Foto: pixabay

Pertusis ili veliki kašalj (u narodu poznat i kao “magareći kašalj”) je veoma zarazna infekcija uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis koja zahvata disajne puteve (respiratorni trakt).

Imajući u vidu da se tipična klinička slika sa napadima kašlja sa zacenjivanjem retko razvija kod novorođenčadi i odojčadi, kao i da adolescenti, odrasli ili nepotpuno vakcinisana deca imaju blage ili atipične simptome, u cilju potvrde dijagnoze pertusisa potrebno je sprovesti laboratorijsko ispitivanje brisa nazofaringitisa kod osobe bilo kog uzrasta, kod koje kašalj traje dve nedelje i duže, a ne može se dovesti u vezu sa nekim drugim uzrokom.

Bris se uzima i kod odojčadi, bez obzira na dužinu trajanja kašlja, pri čemu se kašalj ne može povezati sa nekim drugim oboljenjem i prisutan je bar jedan od sledećih simptoma/znakova (uočen prilikom pregleda ili na osnovu anamnestički dobijenih podataka):

  • paroksizmi (napadi) kašlja,
  • zacenjivanje,
  • povraćanje nakon kašlja ili povraćanje bez drugog očitog uzroka,
  • apneja – zastoj u disanju (kod dece mlađe od jedne godine).

Laboratorijska potvrda dijagnoze pertusisa sprovodi se u Centru za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” jednom od sledećih metoda:

  1. nalazom nukleinske kiseline Bordetella pertussis u kliničkom uzorku (REAL TIME PCR);
  2. detekcijom specifičnog imunskog odgovora, tj. antitela na toksin bakterije Bordetella pertussis (serološka dijagnostika velikog kašlja utvrđivanjem nivoa IgG antitela na Bordetella pertussis toksin).

Vrsta uzorka za laboratorijsku dijagnostiku zavisi od dužine trajanja kašlja:

  • Ukoliko kašalj traje < 14 dana: RT-PCR (uzorak je nazofaringealni bris)
  • Ukoliko kašalj traje 14–28 dana: RT-PCR i serologija (uzorak nazofaringealni bris i uzorak krvi)
  • Ukoliko kašalj traje > 28 dana: serologija (uzorak krvi)

U Institutu za javno zdravlje Srbije uz uput lekara može se sprovesti uzimanje uzoraka (bris nazofarinksa i/ili krv) i laboratorijsko ispitivanje u cilju potvrde dijagnoze pertusisa svakog radnog dana od 7.00 do 12.00 časova. Za pacijente sa prebivalištem van Beograda uput mora biti overen od strane nadležne filijale RFZO. Bris ili krv se može uzeti i na sopstveni zahtev (naplaćuje se).

– Podsećamo da je pravovremena imunizacija vakcinom koja sadrži komponentu protiv pertusisa, uključujući primarnu vakcinaciju sa tri doze vakcine (u periodu od navršenih dva do šest meseci života), ali i revakcinaciju navedenom vakcinom u drugoj godini, odnosno pre upisa u prvi razred osnovne škole, uz postizanje ciljnog obuhvata od 95% planirane populacije najefektivnija mera individualne, ali i kolektivne zaštite dece koja zbog uzrasta ili postojanja trajnih kontraindikacija ne mogu biti vakcinisana – navodi se u saopštenju Batuta.

Izvor: Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300