Šta je pekarski med?

Pcela trazi med
pcela_28

Od kako je Pravilnik o kvalitetu meda izmenjen u Srbiji decembra 2015. godine, i dalje se u javnosti mogu čuti zablude ali i neistine šta je to zapravo pekarski med, pa pošto se takva pitanja stalno ponavljaju na raznim društvenim mrežama, Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS)  da objasni o čemu je reč  kako bi edukovao potrošače.

Pekarski med je Evropska unija uvela da ne bi bilo bacanja pravog pčelinjeg meda, koji je zbog neadekvatnog kao i predugog čuvanja, ili izlaganja previsokoj temperaturi, izgubio ona najvrednija svojstva meda koja ga zapravo čine medom.

Recimo, pekarski med može nastati kad se drži u otvorenoj posudi, upije vlagu iz vazduha, i počne da se kiseli ili vri od površine na dole. Zatim, može da nastane ako ga recimo predugo grejete, što razgradi ono najvrednije u njemu, a to su enzimi pčela. Takođe može da nastane jednostavnim predugim čuvanjem, desetak i više godina, pogotovo ako ga čuvate u toploj sobi ili u providnoj tegli, kada takođe izgubi većinu enzima. Tačno je da je med iz piramida jestiv i danas, ali on je samo obična hrana, bez ičega što je pčela ugradila u njega. Zato med treba jesti što svežiji, da bismo imali pun biološki efekat na naš organizam, poručuju iz SPOS-a.

Isključivo zato što se takav med ne može staviti u promet, a sa željom da se ne baci, jer sve to što je vredno u njemu se takođe uništava u rerni ili prilikom kuvanja, odobreno je uvođenje nove kategorije pravog meda, koji se može koristiti u pekarskoj industriji ili za pravljenje kolača u domaćinstvu, jer bi temperaturna obrada svakako razgradila ono što se i tako razgradilo neadekvatnim čuvanjem ili pogrešnom obradom meda.

Taj plemeniti razlog da se hrana ne baca, u Srbiji je, bar za sada, zloupotrebljen od pojedinih firmi koje plasiraju ogromne količine neispravnog lažnog meda pod nazivom pekarski med, pa javnost stiče utisak da je to zapravo naziv za lažni med, što ne bi smelo da bude istina, mada u Srbiji za sada uglavnom jeste po iskustvima SPOS-a.

Pekarski med po zakonu jeste pčelinji med. Ali, ono što se u Srbiji prodaje pod tim imenom uglavnom nije, jer kriminalci u teglu u koju treba sipati med sipaju sirup, navode iz SPOS-a.

Inače, sam prevod na srpski za pekarski med nije najsrećnije izabran, jer na našem jeziku ta sintagma ne znači nešto posebno. Možda je srećniji prevod bio “med za pekarske proizvode” koji bi možda bio najpribližniji duhu našeg jezika, dok je po nama najbolji prevod “industrijski med”.

Da zaključimo, pekarski med jeste pravi med, ali u Srbiji kriminalci uglavnom deklarišu šećerni sirup kao pekarski med. Nekima je i to malo, pa na etiketi napišu i biljno poreklo “pekarskog meda” (recimo bagremov, livadski…) što je zakonski zabranjeno, i takva etiketa je sasvim dovoljan razlog da se med povuče sa tržišta bez ikakve analize, poručuju iz ovog pčelarskog udruženja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300