Raspisan javni poziv za zelene stanice sa elektropunjačima na autoputevima u Srbiji

punjac elektricni automobil
punjac elektricni automobil

Raspisan je Javni poziv za izbor partnera koji će finasirati postavljanje 16 zelenih stanica na postojećim autoputevima u Srbiji.

Na zelenim stanicama biće moguće da se postavi najmanje 80, a najviše do 320 punjača za eletrične automobile, sa najmanje dva prikljčka za punjenje na svakom punjaču i sa minimalnom snagom 150 kW po punjaču, izjavio je ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je pozvao sve domaće i strane kompanije, koje se bave postavljanjem punjača za električna vozila, da se prijave na tender, a rok za predaju ponuda je 21. novembar.

“Putevi Srbije” neće uložiti ni dinar u postavljanje zelenih stanica već će zarađivati od zakupa, a procenjena vrednost investicije kompanije koja pobedi na tenderu je oko 768 miliona dinara, rekao je on, objavilo je Ministarstvo.

Precizirao je da “Putevi Srbije” traže finansijera koji će uložiti u opremu koja će biti vlasništo puteva, a finansije će moći da koristi određeni broj godina uz plaćanje godišnje nadoknade “Putevima Srbije”, a po isteku tog roka to javno preduzeće nastavlja da upravlja izgrađenom infrastruktorom.

– Na ovaj način reagujemo na potrebu da se na državnim putevima postavi veći broj elektro-punjača za punjenje električnih automobila kao i na zahteve da se postojeća odmarališta bolje urede, budu čistija i onima koji se zaustave pruže više sadržaja – objasnio je Vesić.

Ocenio je da je “poslednji trenutak da se srpski putevi opreme punjačima za električna vozila jer kako u Evropi ima sve više takvih vozila, pre svega strani vozači počeće da zaobilaze naše puteve”.

Prema njegovim rečima, u Srbiji u ovom trenutku ima oko stotinu punjača za električne automobile na putevima što je 64 puta manje nego u Nemačkoj.

U julu ove godine, kako je naveo, u Srbiji je registrovano za 20 odsto više električnih automobila nego u istom mesecu prošle godine.

Ukazao je i da u Nemačkoj u ovom trenutku ima oko 1,1 milion električnih vozila odnosno 0,013 vozila po glavi stanovnika, dok Srbija ima 1.700 registrovanih električnih vozila ili 0,00025 vozila po stanovniku.

– Najčešće pominjani razlog zašto u Srbiji nema više električnih vozila je nedostatak infrastrukture i punjača i zato smo, kao Ministarstvo, odlučili na ubrzano postavljanje ove infrastrukture – kazao je Vesić.

Dodao je da je Srbiji neophodno da bude konkurentnija u toj oblasti navodeći kao primer da će u Nemačkoj do 2030. godine biti 15 miliona električnih vozila ili 0,2 vozila po stanovniku.

Ukazao je da sličan trend postoji i u drugim zemljama pa je broj električnih automobila premašio brojku od pola miliona osim u Nemačkoj i još tri evropske zemlje – Velikoj Britaniji (640.000), Francuskoj (605.000) i Norveškoj (603.000), dok je u Evropskoj uniji u 2021. godini 8,3 odsto novoregistrovanih automobila bilo električno, a u 2022. godini se ovaj udeo popeo na 12,1 odsto.

Podseća i da je u svetu 2022. godine prodato više od deset miliona električnih automobila, a očekuje se da u ovoj godini bude prodato 14 miliona.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300