Propolis za jačanje imuniteta

med_propolis

Naziva se “prirodnim antibiotikom” i “antibiotikom 21. veka”. Od davnina je poznat po svojim povoljnim efektima na zdravlje ljudi i koristio se kao narodni lek, a danas se sve češće upotrebljava u svakodnevnoj ishrani.

Propolis je pčelinji proizvod – smolasta materija sa pupoljaka drveća. Pčelama služi da njim zatvaraju pukotine i otvore u košnici, kao i za poliranje zidova košnica. Reč propolis potiče od grčkih reči pro (pre) i polis (grad), pa se smatra da je naziv nastao jer pčele koriste tu smolu da suze ulaz u košnicu.

Propolis je složenog hemijskog sasava koji još nije do kraja analiziran. Do sada je opisano najmanje 180 sastojaka koji se nalaze u propolisu. Najnovija istraživanja ukazuju da je to prirodni proizvod koji sadrži više od 300 različitih farmakoloških supstanci. Propolis sadrži oko 55% biljnih smola i balzama, 30% voska, 10% etarskih i aromatičnih ulja, 5% polena. Identifikovano je najmanje 67 vrsta biljaka sa kojih pčele sakupljaju propolisni materijal. Najvažniji izvori su cvet breze, topole, breze, kestena, jove, jasena, vrbe i dr.

Propolis poseduje antibakterijska, antivirusna, antimikotitična i antiparazitska svojstva. Koristi se za lečenje i prevenciju mnogih bolesti.

Imunitet

Propolis ima veoma izražen antimikrobni i antivirusni efekat. Zahvaljujući svojim sastojcima, on stimuliše prirodni imunitet i obezbeđuje maksimalnu zaštitu organizma. Dužom upotrebom podiže imunitet, te stručnjaci preporučuju preventivno uzimanje propolisa, a ne samo kad nastanu problemi.

Prehlada i grip

Propolis se uspešno koristi za lečenje infekcija gornjih disajnih puteva, kao što su prehlada, upala krajnika, ždrela, nosnih puteva i sinusnih šupljina. Brojne studije pokazale su postojanje sinergističkog efekta između ekstrakta propolisa i određenih antibiotika u toku lečenja infekcija. Takođe je pokazano da propolis skraćuje vreme oporavka i ne izaziva razvijanje rezistencije prema bakterijama i ne oštećuje normalnu crevnu floru.

Kožne bolesti

Ima osobinu da pomaže u lečenju rana pri čemu snažno utiče na obnavljanje epitela pa se uspešno primenjuje u dermatologiji odnosno efikasan u lečenju različitih kožnih oboljenja, kao što su akne, ekcem, labijalni herpes, psorijaza, opekotine, čirevi na koži, staračke pege i fleke, suva koža glave, atletsko stopalo i gljivične infekcije noktiju.

Paradentopatija

Koristi se i u stomatologiji, u lečenju sluzokože usne duplje i desni, preosetljivosti zuba, parodontopatije i sl.

Propolis se najčešće konzumira u obliku tinktura, tableta, sirupa, aerosola, vodenih ekstrakata i masti.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300