Propolis za jačanje imuniteta

Propolis za jačanje imuniteta

Naziva se “prirodnim antibiotikom” i “antibiotikom 21. veka”. Od davnina je poznat po svojim povoljnim efektima na zdravlje ljudi i koristio se kao narodni lek, a danas se sve češće upotrebljava u svakodnevnoj ishrani.

Propolis je pčelinji proizvod – smolasta materija sa pupoljaka drveća. Pčelama služi da njim zatvaraju pukotine i otvore u košnici, kao i za poliranje zidova košnica. Reč propolis potiče od grčkih reči pro (pre) i polis (grad), pa se smatra da je naziv nastao jer pčele koriste tu smolu da suze ulaz u košnicu.

Propolis je složenog hemijskog sasava koji još nije do kraja analiziran. Do sada je opisano najmanje 180 sastojaka koji se nalaze u propolisu. Najnovija istraživanja ukazuju da je to prirodni proizvod koji sadrži više od 300 različitih farmakoloških supstanci. Propolis sadrži oko 55% biljnih smola i balzama, 30% voska, 10% etarskih i aromatičnih ulja, 5% polena. Identifikovano je najmanje 67 vrsta biljaka sa kojih pčele sakupljaju propolisni materijal. Najvažniji izvori su cvet breze, topole, breze, kestena, jove, jasena, vrbe i dr.

Propolis poseduje antibakterijska, antivirusna, antimikotitična i antiparazitska svojstva. Koristi se za lečenje i prevenciju mnogih bolesti.

Imunitet

Propolis ima veoma izražen antimikrobni i antivirusni efekat. Zahvaljujući svojim sastojcima, on stimuliše prirodni imunitet i obezbeđuje maksimalnu zaštitu organizma. Dužom upotrebom podiže imunitet, te stručnjaci preporučuju preventivno uzimanje propolisa, a ne samo kad nastanu problemi.

Prehlada i grip

Propolis se uspešno koristi za lečenje infekcija gornjih disajnih puteva, kao što su prehlada, upala krajnika, ždrela, nosnih puteva i sinusnih šupljina. Brojne studije pokazale su postojanje sinergističkog efekta između ekstrakta propolisa i određenih antibiotika u toku lečenja infekcija. Takođe je pokazano da propolis skraćuje vreme oporavka i ne izaziva razvijanje rezistencije prema bakterijama i ne oštećuje normalnu crevnu floru.

Kožne bolesti

Ima osobinu da pomaže u lečenju rana pri čemu snažno utiče na obnavljanje epitela pa se uspešno primenjuje u dermatologiji odnosno efikasan u lečenju različitih kožnih oboljenja, kao što su akne, ekcem, labijalni herpes, psorijaza, opekotine, čirevi na koži, staračke pege i fleke, suva koža glave, atletsko stopalo i gljivične infekcije noktiju.

Paradentopatija

Koristi se i u stomatologiji, u lečenju sluzokože usne duplje i desni, preosetljivosti zuba, parodontopatije i sl.

Propolis se najčešće konzumira u obliku tinktura, tableta, sirupa, aerosola, vodenih ekstrakata i masti.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama