Počela reciklaža baterija i sijalica na fakultetima u Beogradu

otpadne baterije
baterije

Studenti, ali i svi zainteresovani građani će imati prilku da recikliraju baterije i sijalice na čak 13 fakulteta Univerziteta u Beogradu u sklopu projekta “Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice” koji sprovodi NALED uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju-GIZ i partnera iz reciklažne industrije. Cilj je da se uz kontinuirano i pravovremeno podizanje svesti radi na stvaranju boljih navika, kako bi ovi otrovni materijali bili uklonjeni sa deponija.

Posude za otpadne baterije i sijalice postavljene su na sledećim fakultetima: Fakultet za fizičku hemiju, Medicinski fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet, Biološki fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Mašinski fakultet, Građevinski fakultet, Farmaceutski fakultet, Fakultet političkih nauka, Fizički fakultet, Filološki fakultet, Elektrotehnički fakultet i Tehnički fakultet u Boru.

Donedavno je baterije bilo moguće odložiti samo u pojedinim lancima prodavnica, a zahvaljujući projektu “Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice” u sakupljanje su se uključili i grad Kragujevac, kao i beogradska opština Stari grad.

– Drago nam je da su se fakulteti Univerziteta u Beogradu odazvali našoj akciji. Jedan od glavnih ciljeva projekta jeste da se poveća količina sakupljenih baterija i sijalica za 20% i na bazi prikupljenih informacija planira dalji razvoj sakupljačke mreže za ove tokove otpada, uz obezbeđivanje podsticajnih sredstava za izvoz baterija na dalji tretman i reciklažu – rekla je Sanja Knežević Mitrović, menadžerka za regulatornu reformu u NALED-u.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić istakao je da je čast i obaveza ove institucije da se priključi projektu, te da će ovo biti dugoročna saradnja.

– Svesrdno podržavamo naših 13 fakulteta, sa nadom da će se projektu uskoro priključiti i preostalih 22. Shvatajući značaj zaštite životne sredine Univerzitet je nedavno formirao poseban odbor sa ciljem podizanja svesti i idejom da odbor postane neka vrsta regulatornog tela koje će na bazi stručnih kompetencija formirati stavove i mišljenja na osnovu kojih će Univerzitet donositi ispravne odluke o očuvanju našeg okruženja – istakao je prof. dr Vladan Đokić.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u Srbiji se godišnje reciklira između 70 i 100 tona sijalica, što je manje od 10% ukupne količine uvezenih sijalica. Kada su u pitanju baterije, procena je da svaki građanin godišnje iskoristi kilogram baterija, dok je prošle godine na reciklažu u Nemačku izvezeno tek malo više od 17 tona otpadnih baterija.

Projekat “Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice” se sprovodi u okviru programa develoPPP koji finansira Nemačko Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj preko razvojne agencije (GIZ), sa ciljem da se unapredi stopa sakupljanja i reciklaže konkretnih posebnih tokova otpada – baterija i sijalica, da se kreiraju regulatorna rešenja i uvedu podsticaji za sakupljanje baterija.

***

Sve tačne lokacije gde možete predati baterije i sijalice pogledajte na Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300