Počela izgradnja kanalizacione mreže na levoj obali Dunava u Beogradu

Saht za kanalizaciju
kanalizacija_sahta

Posle mnogo obećanja, 25. februara je objavljeno da je počela  izgradnja kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, u naselju Krnjača.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića su prisustvovali početku radova.

Vesić je istakao da je veliki dan zato što na levoj obali Dunava počinje izgradnja kanalizacije koja će “pokriti” Krnjaču, Ovču, Borču i Kotež, kao i sva druga naselja.

– Radovi će biti završeni u roku od tri godine i tako će kanalizacija, koja se građanima leve obale Dunava obećava decenijama, konačno “stići” u ovaj deo grada. Deo leve obale Dunava ima kanalizaciju, ali i pored toga sve fekalne materije završavaju u Dunavu i zagađuju našu najveću reku. Sada radimo na kompletnom rešavanju problema, sa fabrikom za preradu otpadnih voda i crpnim stanicama, čime ćemo obuhvatiti novu, ali i postojeću kanalizacionu mrežu, tako da neprerađene otpadne vode više neće završavati u Dunavu. To je veoma važno za ekologiju, ali i zdravlje ljudi. Stanovnici ovog dela grada najbolje znaju kako izgledaju otvoreni kanali i otvorena fekalna kanalizacija – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, vrednost projekta je 55 miliona evra, od čega 20 miliona obezbeđuje Grad, a preostali iznos od 35 miliona je kredit Evropske investicione banke.

– Raspisan je tender za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Krnjači. Izvođač radova biće poznat 14. marta, kada se očekuje i početak izgradnje. Istovremeno, od novca koji je obezbedio Grad završavamo crpnu stanicu Krnjača 2, koja će prepumpavati fekalnu kanalizaciju do fabrike za preradu otpadnih voda. Grad je sopstvenim sredstvima izgradio osam kilometara kanalizacije u naselju Braća Marić, a danas su počeli radovi na izgradnji još šest kilometara kanalizacione mreže u Krnjači, sa 320 priključaka. Najkasnije do 1. marta biće raspisan tender za radove koji će biti finansirani novcem od kredita EIB-a, to jest radovi na izgradnji 80 kilometara kanalizacione mreže na levoj obali Dunava. Čitav posao biće završen najkasnije za tri godine i tada ovde više neće biti kuće koja nije priključena na kanalizaciju. Dobili smo grant od EIB-a, koji će obezbediti novac za revizione šahtove, bez kojih nijedna kuća ne može biti priključena na kanalizaciju, a koji koštaju između 600 i 800 evra. Svaka kuća dobiće besplatno revizioni šaht. Ostaje samo da se plati priključak u vrednosti od 60.000 dinara, koji će se plaćati 1.000 dinara mesečno u 60 rata, što mislim da je prihvatljivo – dodao je Vesić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je zahvalio Vesiću na, kako je rekao, ogromnoj energiji koju je uložio kako bi počela izgradnja kanalizacione mreže na levoj obali Dunava.

– Ovo je kompleksan projekat jer se paralelno gradi kanalizacija u Krnjači, Kotežu i Borči, kao i postrojenje za preradu otpadnih voda. Iz ugla Vlade Srbije ovo je samo jedan mali projekat koji se odnosi na investicije u komunalnu infrastrukturu. Želimo da u naredne četiri godine radikalno promenimo ekološku strukturu, jer prema planu Vlade biće građeno oko 7.000 kilometara kanalizacione mreže, kao i više od 250 postrojenja za preradu otpadnih voda. Za mene lično, to su projekti od najvećeg prioriteta – rekao je Momirović.

Događaju je prisustvovao predsednik opštine Palilula Miroslav Ivanović.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300