Mobilni centri za opasan otpad do kraja 2022. u Beogradu – Kontejneri za električne uređaje, baterije, sijalice, kućnu hemiju na 15 lokacija

kante za otpad
kante za otpad

U Beogradu će u naredna tri meseca biti postavljeno 15 mobilnih centar za sakupljanje opasnog otpada iz domaćinstva, saznaje portal SRDA.rs u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Grada Beograda.

Lokalnim planom upravljanja otpadom Grada Beograda 2021-2030. predviđeno je da se formiraju mobilni centri za sakupljanje otpada odnosno abrol kontejneri koji će u sebi sadržati posebne posude za razdvajanje različitog otpada.

– Predviđena dinamika nabavke i postavljanja mobilnih centara je da se u narednih tri meseca postavi 15 mobilnih centara na različitim lokacijama, koje će se tokom vremena premeštati sa lokacije na lokaciju. Javna komunalna preduzeća će preko javnog informisanja i svojih zvaničnih internet stranica obaveštavati građane o lokacijama na kojima su postavljeni mobilni centri – rekli su za naš portal u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Mobilni centri su planirani da budu postavljeni na frekventnim lokacijama koje su lako dostupne građanima – na pijacama, pored tržnih centara i mega marketa ili na drugim javnim površinama koji ispunjavaju uslove.

reciklaza sijalica

– Upravljanje mobilnim centrima je u nadležnosti javnog komunalnog preduzeća koje je osnovao Grad Beograd ili komunalnog preduzeća koje je posebno osnovala gradska opština na čijoj se teritoriji sakuplja komunalni otpad. U okviru mobilnih centara svakog trenutka će određeno lice vršiti prijem, merenje i vođenje evidencije o prijemu otpada. Takođe, javno komunalna preduzeća će biti u obavezi da svakodnevno vrše transport sakupljenog otpada od mobilnih centara do njihovih centara za sakupljanje otpada radi daljeg zbrinjavanja – objašnjavaju u Sekretarijatu.

Pošto su ovo mobilni centri za sakupljanje otpada, oni bi se u određenom vremenskom periodu, na mesečnom nivou ili kraće, premeštali sa jedne na drugu lokaciju kako bi svi zainteresovani imali mogućnost korišćenja.

– Lokalnim planom definisani su osnovni ciljevi za unapređenje sistema upravljanja otpadom u gradu Beogradu sa posebnim akcentom na uspostavljanju sistema odvojenog sakupljanja, ponovnog korišćenja i reciklaže posebnih frakcija iz komunalnog otpada i opasnog otpada iz domaćinstava. Na ovaj način će se građanima Beograda omogućiti odvojeno sakupljanja otpada kao što su: sijalice, fluorescentne cevi, baterije, kućna hemija, boje, lakovi i premazi, sredstva za održavanje vozila, akumulatori, električni uređaji i ostali tokovi otpada koji se generišu u domaćinstvima na teritoriji Grada Beograda – navode u Sekretarijatu.

Ukupno 30 mobilnih centara do 2024.

otpadne baterije

Kako su nam rekli u Sekretarijatu, radi unapređenja sistema upravljanja otpadom Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda je planirao u periodu od 2022. do 2024. godini nabavku i postavljanje ukupno 30 komada posebno konstruisanih mobilnih centara (specijalnih mobilnih abrol kontejner) na 14 gradskih opština: Voždovac, Vračar, Grocka, Zvezdara, Zemun, Mladenovac, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Sopot, Stari grad, Surčin i Čukarica.

Osnovni cilj mobilnih centara je razdvajanja opasnog i posebnih tokova otpada od komunalnog otpada.

***

Кako bi se unapredio sistem upravljanja otpadom u Beogradu planirana je izgradnja četiri transfer stanice sa centrima za sakupljanje otpada i sa četiri linije za sekundarnu separaciju reciklabilnog otpada.

O planovima za centre za sakupljanje otpada čitajte uskoro na portalu SRDA, a o planovima za transfer stanice pročitajte u našem tekstu Beograd priprema lokacije za 4 transfer stanice – Prvo postrojenje u Mladenovcu krajem 2023. – SRDA

Lokacije gde možete predati otpad na reciklažu možete pogledati na Gde reciklirati – Reciklažna mapa Srbije

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300