Miloš Banjac imenovan za energetskog menadžera Beograda

milos banjac

Miloš Banjac, Foto: Medija centar

Doktor mašinskih nauka Miloš Banjac imenovan je za energetskog menadžera Beograda na dve godine, objavljeno je u Službenom listu grada Beograda.

Skupština Beograda je donela Odluka o uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta februaru ove godine.

Posao energetskog menadžera je da prikuplja i analizira podatke o načinu korišćenja i količine upotrebljene energije objekata Gradа Beogradа. Za svoj rad odgpvara direktno gradonačelniku.

On treba da organizuje i učestvuje u pripremi programa i plana energetske efikasnosti grada, predlaže mere energetske efikasnosti i učestvuje u njihovoj realizaciji, priprema godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije koji šalje gradonačelniku i gradskom Odboru, a potom Ministarstvu energetike.

Rad energetskog menadžera se finansira iz gradskog budžeta grada, a za 2023. mu je opredeljeno 181,4 miliona dinara.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je u decembru donela Pravilnik o bližim uslovima za imenovanje energetskih menadžera.

Prema tom pravilniku, Grad Beograd imenuje najmanje jednog menadžera na nivou grada kao i najmanje po jednog energetskog menadžera za oblasti obrazovanja i dečje zaštite, socijalne zaštite, kulture, zdravstva, sporta i omladine.

Ko je Miloš Banjac?

Miloš Banjac rođen je u Beogradu gde se i školovao. Diplomirao je Mašinskom fakultetu 1993. godine, magistrirao pet godina kasnije 1998. a doktorsko zvanje stekao je 2004. godine.

Radi kao redovni profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu od 2014. godine na odseku za termomehaniku.

Od 2010. do 2020. godine radio je u Ministarstvu rudarstva i energetike, gde je kao pomoćnik ministra rukovodio Sektorom za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

U tom periodu rukovodio je i učestvovao u izradi najvažnijih zakonskih i strateških dokumenata iz oblasti energetike Srbije, što je rezultiralo osnivanjem Budžetskog fonda za energetsku efikasnost, sistem upravljanja energijom u Srbiji i izgradnjom više od 500 mega vata (MW) novih elektrana na bazi obnovljivih izvora. Primera radi, za 130 odsto povećana je instalisana snaga biogasnih postrojenja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300