Međunarodni dan devojčica – 11. oktobar

devojcica
devojcica

Ujedinjene nacije su 2011. godine donele odluku da 11. oktobar postane Međunarodni dan devojčica, dan koji je namenjen promovisanju prava devojčica i povećanju svesti o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju samo zato što su devojčice.

Dan se obeležava širom sveta s ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica u oblastima kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova.

Mihajlović: Nastavljamo da se borimo

Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je devojčicama, povodom Međunarodnog dana devojčica, da “sačuvaju uvek svoju intelektualnu nezavisnost i vlastito promišljanje”.

– U ovom izazovnom vremenu, u kojem se devojčicama i ženama širom sveta oduzimaju osnovna ljudska prava, ponosna sam što odrastate u državi koja se bori da proširi vaša prava, a ne da ih uskrat – poručila je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Prema njenim rečima, mnogo toga je do sada urađeno u Srbiji i rezultati su već vidljivi “u smanjenoj razlici u platama, u novim zakonima, u tome što se više žena uključuje u obrazovanje i nauku, i u tome što ima više žena nego ikada na vodećim pozicijama”.

– Međutim, naš posao ne prestaje ovde, mi nastavljamo da se borimo dok svaka žena i devojčica ne oseti punu ravnopravnost i jednakost prilika – navela je Mihajlović.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300