Međunarodni dan devojčica – 11. oktobar

devojcica
Međunarodni dan devojčica – 11. oktobar

Ujedinjene nacije su 2011. godine donele odluku da 11. oktobar postane Međunarodni dan devojčica, dan koji je namenjen promovisanju prava devojčica i povećanju svesti o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju samo zato što su devojčice.

Dan se obeležava širom sveta s ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica u oblastima kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova.

Mihajlović: Nastavljamo da se borimo

Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je devojčicama, povodom Međunarodnog dana devojčica, da “sačuvaju uvek svoju intelektualnu nezavisnost i vlastito promišljanje”.

– U ovom izazovnom vremenu, u kojem se devojčicama i ženama širom sveta oduzimaju osnovna ljudska prava, ponosna sam što odrastate u državi koja se bori da proširi vaša prava, a ne da ih uskrat – poručila je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Prema njenim rečima, mnogo toga je do sada urađeno u Srbiji i rezultati su već vidljivi “u smanjenoj razlici u platama, u novim zakonima, u tome što se više žena uključuje u obrazovanje i nauku, i u tome što ima više žena nego ikada na vodećim pozicijama”.

– Međutim, naš posao ne prestaje ovde, mi nastavljamo da se borimo dok svaka žena i devojčica ne oseti punu ravnopravnost i jednakost prilika – navela je Mihajlović.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama