Matica – prava kraljica

matica
matica 2

Foto: Pixabay

Aktivnosti medonosnih pčela izaziva radoznalost kod dosta ljudi. Za mnoge je još “misterija” kako funkcioniše organizacija u košnici. Pčelinje društvo se sastoji od jedne matice, 2-3 hiljade trutova i od nekoliko desetina hiljada radilica.

Glavni zadatak i uloga matice u pčelinjem društvu je nošenje jaja iz koji nastaju sve tri pčelinje kaste.

Matica je znatno veća nego radilica i duža od truta, iako nije široka kao on. Njena krila su primetno kraća u odnosu na dužinu tela.

Matica ima žaoku i uglavnom je koristi u borbi sa drugim maticama. Prilikom hvatanja, matica može ponekad ubosti pčelara u prst, ali njena žaoka neće ostati u koži kao što je to slučaj sa žaokom pčele radilice.

Sparena matica koja leže, obično se nalazi na okviru gde je mlado leglo ili prazne ćelije i okružena je pratnjom mladih pčela radilica koje su glavama okrenute ka njoj. Te mlade pratilje dotiču sparenu maticu svojim antenama, hrane je i ližu i tako dolaze do supstanci naučno definisanih kao feromoni.

matica

Hemijski sastav tih feromona je proučen i njihovo sintetizovanje izvršeno je pre nekoliko decenija u Engleskoj. Tu se radi o dve masne kiseline (9-oksidecenoične i 9-hidroksidecenoične kiseline) koje matica luči u viličnim žlezdama. Prva materija privlači pčele na kratka rastojanja, dok druga sprečava izgradnju matičnjaka i razvoj jajnika kod pčela radilica. U poslednje vreme otkriveno je još nekoliko feromona koje matica izlučuje na raznim delovima tela i koji imaju uticaj na odvijanje socijalnog života kod pčela – navodi prof. dr Jovan Kulinčević u knjizi “Pčelarstvo“.

Kralj je u stvari kraljica

Do početka 17. veka smatralo se da pčelinjim društvom upravlja “kralj”. Tek je 1609. godine engleski sveštenik Ch. Butler ukazao da je “kralj” ženka i da je treba zvati kraljicom.

Kasnije je utvrđeno da se sparivanje matice vrši izvan košnice. Pri kraju Drugog svetskog rata dokazano je da matica prilikom sparivanja u vazduhu prima spermu od nekoliko trutova, a ne od jednog kako se dugo mislilo. Radi se najčešće o 15-25 trutova.

Od porekla i kvaliteta matice zavisi uspeh celog pčelinjeg društva. Matica nosi u sebi sve elemente budućih članova zajednice u kojoj se nalazi.

Matica polaže dve vrste jaja: ona koja su oplođena spermom i nazivaju se diploidnim jer u procesu razvoja dobijaju dvostruki broj hromozoma. Iz opođenih jaja razvijaju se pčele radilice, a iz neoplođenih trutovi.

pcele sace

U našim klimatskim uslovima matica počne da polaže jaja u januaru a prestaje sa leženjem uglavnom u oktobru. Mlada matica, zavisno od rase, može u roku od 24 sata položiti od 1.500 do 2.000 jaja. To je velika količina koja može preći težinu njenog tela.

U savremenim košnicama matice se koriste jednu do dve godine. A mogu živeti 3-4 pa i više godina. U Rusiji je zabeležen slučaj da je matica opstala u pčelinjem društvu 9 godina.

***

Pogledajte u posebnom tekstu Šta radi trut? – SRDA

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300