Kalmar: Uvesti energetsko vanredno stanje

solarni_paneli
solarni_paneli_3

Foto: Pixabay/solarni_paneli

U Srbiji bi odmah trebalo proglasiti energetsko vanredno stanje, kao što je ono proglašeno po izbijanju pandemije koronavirusa, a prva mera trebalo bi da bude okretanje energetskoj efikasnosti i hitna izolacija objekata širom zemlje, izjavio je predsednik Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) Zvezdan Kalmar.

Kalmar je na konferenciji za novinare ocenio da bi već do kraja godine bilo moguće izolovati nekoliko desetina hiljada objekata u Srbiji, jer “postoji dovoljno kapaciteta i operative”.

– Razlozi za to su što najveća potrošnja struje dolazi iz sektora stanovanja, a najveći problem u Srbiji biće sa grejanjem na zimu. Nije rešenje da šaljete poruke ljudima da što pre kupe što više drva za grejanje, ako ta drva lože u lošim pećima i u neizolovanim objektima. Tako ljude gurate u ponor, a cene drva za grejanje već su neverovatno porasle – rekao je Kalmar.

Dodao je da je povećanje energetske efikasnosti kroz izolaciju najbrža mera koja ima socijalnu komponentu jer redukuje troškove građana, ekološku dimenziju kroz smanjenje zagađenja, ali i dimenziju energetske sigurnosti jer značajno redukuje potrebnu količinu energije za istu količinu toplote, a dugoročno otvara i nova radna mesta.

Prema njegovim rečima, dobro je što je Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo projekat subvencija za izolaciju kuća i zgrada, ali je dodao da je to “suviše malo”.

– Smatramo da se za oko 500 miliona evra može izolovati 100.000 do 200.000 objekata u Srbiji, a to može da se uradi u naredne dve godine – naveo je Kalmar.

Zvezdan_Kalmar

Foto: mc.rs

Ukazao je i da se trenutno planiraju novi rudarski i termoenergetski objekti, i ocenio da su takvi planovi rezultat pritiska iz “Elektroprivrede Srbije”.

– Tako se praktično cela država drži kao talac, umesto da se okrenemo redukovanju potrošnje. Ono što KORS govori ne sviđa se ni onima koji proizvode struju iz uglja niti onima koji seku šumu radi ogrevnog drveta – ocenio je Kalmar.

Dodao je da se, u pokušaju rešavanja hitnih problema u energetici, godinama pribegava nuđenju dugoročnih projekata, među kojima je poslednji onaj o izgradnji nuklearne elektrane, što je nazvao “samoubistvom”.

– Čak i da prihvatimo da je na globalnom nivou nuklearna energija značajan faktor za smanjenje emisije ugljen-dioksida, to bi značilo da bi morao da se gradi po jedan nuklearni reaktor nedeljno do 2050. godine u svetu, što je bezbednosno, tehnološki i finansijski neizvodljivo – rekao je Kalmar.

– Da su slušali KORS pre 10 godina, kada smo govorili o potrebi izgradnje “Đerdapa 3” i “Bistrice”, odnosno reverzibilnih hidroelektrana, mi sada ne bismo razgovarali o tome da nemamo dovoljno struje – zaključio je Kalmar.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300