Kako je kavijar postao nadaleko poznat?

kavijar
kavijar

Foto: pzzp.rs

Kako je kavijar postao nadaleko poznat, zašto je i kada bio hrana siromašnih, zbog čega je srpski kavijar bio jedan od najcenjenijih i koji je danas najskuplјi kavijar na svetu? Zašto se jesetarske vrste smatraju živim fosilima, koji je jesetrin misteriozni put od Crnog mora do reka radi mrešćenja?

Odgovore na ova a i druga pitanja o taksonomiji, biologiji i zaštiti jesetarskih vrsta riba daje izložba “KAVIJAR”. Ova izložba otvorena je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu 13. maja. Autorka je Dubravka Vučić, muzejski savetnik ihtiologa iz Beograda. Izložba je realizovana u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu sa kojim Zavod već dvadeset godina ima izuzetnu saradnju, saopštio je Zavod.

Izložbu je otvorio Stanko Kosovac, pomoćnik direktora Zavoda koji je istakao da je Prirodnjački muzej u Beogradu veoma eminentna institucija osnovana još davne 1895. godine i da će ove godine obeležiti 127 godina postojanja. Naveo je da se u biološkim i geološkim zbirkama muzeja nalazi više od 2 miliona vrednih eksponata i puno unikatnih holotipova – po kojima su po prvi put opisane neke novootkrivene vrste.

Organizator i moderator izložbe je bio dr Oliver Fojkar koji je istakao da jesetre spadaju u najugroženije vrste riba na svetu, sa malo preostalih prirodnih staništa koja im pružaju odgovarajuće uslove za opstanak. Razlozi za smanjenje populacija jesetri su mnogobrojni. Međutim, nadamo se da ćemo mi lјudi ipak naći put i način da ih spasemo od nestajanja.

Izložba je otvorena povodom manifestacije “MUZEJI za 10” i “Evropska noć muzeja” i biće otvorena do kraja juna 2022.godine.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300