Institucije EU postigle dogovor o merama za smanjenje emisije metana

gas_nafta
gas_nafta

Foto: pixabay

Savet Evropske unije i Evropski parlament postigli su preliminarni dogovor o merama za smanjenje emisije metana, koji je posle ugljen-dioksida drugi gas po količni emisije sa štetnim efektom staklene bašte koji pospešuje klimatske promene i zagađuje vazduh, prenosi Beta.

Dogovor uključuje nove obaveze za industrije nafte i gasa i uglja da redovno izveštavaju i potvrde emisiju metana, kao i mere da se takva emisija spreči, uključujući i mere za sprečavanje curenja metana.

Predviđene su i mere transparentnosti za emisiju nafte, gasa i uglja koji se uvoze u EU, kao i specifični rokovi za monitoring i nezavisne inspekcije potencijalnih emitera metana.

Metan doprinosi globalnom zagrevanju i zagađenju vazduha. U EU je energetski sektor odgovoran za emisiju 19% metana.

Članice EU su u decembru 2022. godine postigle dogovor o predlogu za smanjenje tih štetnih emisija, a za njegovo prihvatanje bilo je potrebno zeleno svetlo parlamenta.

Mere su deo paketa “Spremni za 55” koji previđa da emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU do 2030. bude smanjena za najmanje 55 odsto.

Među štetnim gasovima koji uništavaju životnu sredinu, na prvom mestu je ubedljivo CO2, a slede metan, azot-dioksid i fluorisani ugljovodonici, ili takozvani F-gasovi.

Međutim, za razliku od CO2, metan ima jači efekat – apsorbuje više topline tako da na globalno zagrevanje utiče sa 30%, a na rok od 20 godina njegov je štetni potencijal za efekat staklene bašte 84 puta veći od efekta CO2.

Globalno 60% emisija metana nastaje ljudskom delatnosću, i tu prvo mesto zauzima poljoprivreda, zatim energetski sektor, otpad, ali i spaljivanje biomase.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300