Informisana mama, zdrava beba – kako bezbedno živeti sa hemikalijama?

Informisana mama zdrava beba
projekat_udruzenje_toksikologa

Bez obzira da li ste već trudni, dojite Vašu bebu ili samo razmišljate o proširenju porodice, pred vama je period nade, uzbuđenja, iščekivanja, ali i briga. Možda već sada razmišljate o tome kako možete aktivno učestvovati u kreiranju bezbednog okruženja za vašu bebu.

Štetni efekti alkohola i duvanskog dima na razvoj ploda i kasniji razvoj i zdravlje deteta su svima poznati, ali šta je sa izloženošću drugim, brojnim hemikalijama koje nas okružuju? Život u savremenom dobu sa sobom nosi brojne izazove, naša planeta je zagađena, a toksične hemikalije prisutne su u našim domovima, proizvodima koje svakodnevno koristimo, hrani koju jedemo, vazduhu koji udišemo…

Ipak, jasne smernice koje informišu žene koje su trudne ili doje, o potencijalnim rizicima koje neke od ovih hemikalija mogu predstavljati za njihove bebe, ne postoje. Umesto toga, suočeni smo sa izuzetno velikim brojem informacija koje često nisu naučno zasnovane i koje stvaraju nelagodu i uznemirenost kod budućih majki i dojilja.

Projekat “Informisana mama, zdrava beba – kako bezbedno živeti sa hemikalijama?” pruža osnovne informacije o najznačajnijim hemikalijama kojima smo okruženi, i daje preporuke kako da ubuduće pravite zdravije izbore i utičete na smanjenje izloženosti tim hemikalijama, u meri u kojoj je to moguće.

Nosilac projekta je Udruženje toksikologa Srbije, a projekat finansira Ministarstvo zdravlje Republike Srbije. Projekat realizuje tim doktora nauka i studenata doktorskih studija iz oblasti toksikologije Farmaceutskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Sve informacije i edukativne tekstove projekta možete pronaći na sajtu Udruženja OVDE.

Takođe, projekat je kroz edukativne postove predstavljen na društvenoj mreži Facebook.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300