Informisana mama, zdrava beba – kako bezbedno živeti sa hemikalijama?

Informisana mama zdrava beba
Informisana mama, zdrava beba – kako bezbedno živeti sa hemikalijama?

Bez obzira da li ste već trudni, dojite Vašu bebu ili samo razmišljate o proširenju porodice, pred vama je period nade, uzbuđenja, iščekivanja, ali i briga. Možda već sada razmišljate o tome kako možete aktivno učestvovati u kreiranju bezbednog okruženja za vašu bebu.

Štetni efekti alkohola i duvanskog dima na razvoj ploda i kasniji razvoj i zdravlje deteta su svima poznati, ali šta je sa izloženošću drugim, brojnim hemikalijama koje nas okružuju? Život u savremenom dobu sa sobom nosi brojne izazove, naša planeta je zagađena, a toksične hemikalije prisutne su u našim domovima, proizvodima koje svakodnevno koristimo, hrani koju jedemo, vazduhu koji udišemo…

Ipak, jasne smernice koje informišu žene koje su trudne ili doje, o potencijalnim rizicima koje neke od ovih hemikalija mogu predstavljati za njihove bebe, ne postoje. Umesto toga, suočeni smo sa izuzetno velikim brojem informacija koje često nisu naučno zasnovane i koje stvaraju nelagodu i uznemirenost kod budućih majki i dojilja.

Projekat “Informisana mama, zdrava beba – kako bezbedno živeti sa hemikalijama?” pruža osnovne informacije o najznačajnijim hemikalijama kojima smo okruženi, i daje preporuke kako da ubuduće pravite zdravije izbore i utičete na smanjenje izloženosti tim hemikalijama, u meri u kojoj je to moguće.

Nosilac projekta je Udruženje toksikologa Srbije, a projekat finansira Ministarstvo zdravlje Republike Srbije. Projekat realizuje tim doktora nauka i studenata doktorskih studija iz oblasti toksikologije Farmaceutskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Sve informacije i edukativne tekstove projekta možete pronaći na sajtu Udruženja OVDE.

Takođe, projekat je kroz edukativne postove predstavljen na društvenoj mreži Facebook.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama