Hajdučka trava – Od legende o Ahilu do poboljšanog varenja

hajducka trava mače

I mače Miki uživa u mirisu hajdučke trave

Hajdučka trava, hajdučica, odnosno sporiš, kako je još zovu, raste kod nas svuda, na suvim mestima kao korov, na osunčanim livadama i pašnjacima..

– Stabljika je prava, nerazgranata, do 80 cm visoka, vrlo čvrsta i obrasla listovima koji su višestruko, vrlo sitno i fino kitnjasto-perasto deljeni, kao najfinija čipka. Cvetne glavice su sitne i bele, ponekad malo ružičaste, udružene u cvasti na vrhu ogranaka stabljike i raspoređene u obliku štita. Cveta celog leta – opisuje hajdučku travu Jovan Tucakov u knjizi “Lečenje biljem”.

Čaj od hajdučke trave

Hajdučku travu možete pronaći na livadama i svetlim obodima šuma i osušiti u kućnim uslovima. Bere se tako što se odseca stabljika da može da se veže u male bukete, ili da se odsecaju samo vrhovi sa cvetom. Ne treba čupati stabljiku iz korena da bi i naredne godine rasla, tako da je nabolje krenuti sa makazama i kesom ili gajbom. Bere se biljka sa raširenim belim cvetovima.

Buket ili cvetove ostaviti napolju bar sat vremena da izađu bubice. Potom se ostave da se suše na promaji, ili na suvom mestu van sunčevih zraka. Nakon toga pakuju se u papirne kese ili kartonske kutije, i spremne su za čaj cele godine.

Način pripreme čaja: Jednu kafenu kašičicu herbe hajdučke trave preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja pre obroka ili kad vam prija.

hajducka trava

Osušena hajdučka trava može se koristiti kao čaj. Nije otrovna, ne izaziva naviku i može se svakodnevno upotrebljavati za jačanje organa za varenje. Ulazi u sastav složenih čajeva, navodi Tucakov.

I iz Institut “Dr Josif Pančić” koji proizvodi ovaj čaj, navode da se hajdučka trava tradicionalno koristi kod problema sa varenjem, kod upale želudačne i crevne sluznice, za ublažavanje grčeva i nadimanja.

– Kao gorki tonik podstiče lučenje sokova za varenje i žuči, a povoljno deluje i na jačanje apetita. Zbog sadžaja mineralnh soli povoljno deluje i na rad bubrega podstičući izlučivanje mokraće. Primenjena spolja, u vidu vodenog ekstrakta, ublažava svrab, ubrzava zaustavljanje krvarenja i zarastanje rana, a deluje i antiseptično i protivupalno.

Kupke od hajdučke trave mogu ublažiti tegobe kod hemoroida i bolnih menstruacija, a vaginalna ispiranja čajem od hajdučke trave povoljno deluju kod pojačanog vaginalnog sekreta – navode iz Instituta.

Čaj od hajdučke trave se upotrebljava i za ublažavanja simptoma PMS-a, kao i za regulisanje menstruacije.

Kako napominju u Institutu, u narodnoj medicini preporučuje se hajdučica i u početnom stadijumu šećerne bolesti, za ublažavanje reumatskih tegoba i kod gihta, za zaustavljanje svih vrsta krvarenja, bilo da su u pitanju plućne bolesti, obolele desni, krvarenje iz hemoroida ili pojačana menstrualna krvarenja. Vodeni ekstrakt hajdučke trave primenjuje se i u obliku kapi za nos kod prehlade, a nekada se, u nedostatku drugih lekova, koristio i kod malarije.

hajducka trava

Kao i druge biljke iz porodice Asteracee, i upotreba hajdučke trave može dovesti do pojave alergija, stoga se osetljivim osobama savetuje oprez pri upotrebi. Tokom trudnoće i dojenja se takođe ne preporučuje upotreba čaja.

Novija istraživanja pokazala su da njen alkoholni ekstrakt deluje repelentno odbijajući insekte.

Latinski izraz biljke (Achillea millefolium) dolazi od Ahila, mitološkog junaka, koji je njome iscelio ranu Telefusu i mile-hiljada, folium-list, jer je list mnogostruko deljen.

U rimsko doba, hajdučka trava se simbolično dovodila u vezu sa snom, a kod starih Slovena i Germana smatrana je magijskom biljkom. Jedan od najstarijih klasičnih kineskih tekstova, Kniga promene – “Ji-djing” napisana nekoliko hiljada godina pre nove ere, za proces dobijanja linija heksagrama (koji se koriste za proricanje budućnosti) zahteva upotrebu stabljika hajdučke trave.

Kod nas nosi naziv hajdučka trava, jer su je koristili hajduci, koji su je sakupljali, sušili, sitnili, prosejavali i nanosili na rane.

Skakavac

Ulje od hajdučke trave

Destilacijom hajdučice s vodenom parom proizvodi se etarsko ulje koje se koristi u medicini i kozmetici. Ukoliko je ovo ulje tamnije plave boje utoliko se više ceni jer ima više azulena od koga potiče lekovitost ulja i hajdučice.

Destilovano ulje od hajdučke trave zahteva malo komplikovaniji proces pravljenja, ali uljni macerat, koji je takođe veoma koristan, lako se pravi i u kućnim uslovima, preporučuje travar Momčilo Antonijević.

Potrebna je osušena hajdučka trava i noseće ulje, poput hladno ceđenog suncokretovog ulja.

Suve listove i cvetove treba skinuti sa stabljike i staviti u teglu, a onda naliti ulja da u potpunosti prekrije biljni materijal. Posle toga treba zatvoriti teglu i ostaviti je na tamnom i hladnom mestu 40 dana.

Nakon tog perioda treba procediti ulje kroz sterilnu gazu i čuvati u sterilizovanim teglama od tamnog stakla.

Uljni macerat hajdučke trave deluje veoma blagotvorno na kožu i može da se upotrebljava za tretiranje svih vrsta rana, posekotina i opekotina. Odličan je i za ekceme i hemoroide.

Kada se koriste uljni macerati, njih treba nanositi na prethodno ovlaženu kožu, jer se onda mnogo lakše upijaju.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300