EU odobrila Srbiji 17 miliona EUR za dva energetska projekta

Novac pare evro euro
novac_evro_33

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je 5. avgusta da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona EUR za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

Ova sredstva, kako je rečeno u saopštenju Ministarstva, odobrena su u okviru šestog poziva za podnošenja predloga projekata iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije, a ukupna procenjena investiciona vrednost odobrenih infrastrukturnih projekata jeste 885,413 miliona EUR.

– Svi ovi projekti koncipirani su tako da doprinesu rastu investicija u Srbiji i da prodube ukupnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Srbije sa regionom tzv. Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom – izjavila je ministar Joksimović i naglasila da sveobuhvatnost odobrenih mera i projekata jasno ukazuje da je njihov najvažniji cilj upravo ravnomerni regionalni razvoj naše zemlje, otvaranje novih radnih mesta širom Srbije, poboljšanje zdravstvene zaštite, kao i ostvarivanje ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan, na koje se naša zemlja obavezala zajedno sa Evropskom unijom.

U sektoru energetike, odobren iznos od 17,03 miliona EUR bespovratnih EU sredstava biće iskorišćen za realizaciju Transbalkanskog koridora kroz izgradnju dalekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH, ali i za razvoj i modernizaciju distributivne mreže električne energije uvođenjem naprednog sistema za očitavanje brojila i kontrolu potrošnje električne energije (sistem tzv. pametnog merenja potrošnje električne energije).

Projekti iz sektora transporta, za čiju realizaciju su odobrena na sredstva u ukupnoj vrednosti od 135,7 miliona EUR, obuhvataju železnički i vodni transport i usmereni su na modernizaciju železničke pruge Niš – Dimitrovgrad – granica sa Bugarskom, zatim na rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg koloseka i izgradnje drugog koloseka na deonici Stalać – Đunis koji je deo pruge Beograd – Niš, kao i na obezbeđivanje bezbedne plovidbe na Dunavu kroz projekat vađenja potopljene nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata – sektor Prahovo.

U sektoru socijalne infrastrukture, konkretno u sektoru zdravstva, odobrena su bespovratna sredstva za izgradnju novog objekta Univerzitetske dečije klinike “Tiršova 2” u iznosu od 36,4 miliona EUR. Time će se u velikoj meri modernizovati unutrašnja organizacije rada ove ustanove, od izuzetnog značaja za naše najmlađe, značajno će se poboljšati uslovi za kontrolu zaraznih bolesti, pružiti bolji smeštaj dece na lečenju i njihovih porodica.

U sektoru digitalne infrastrukture odobren je projekat pod nazivom “Ruralni širokopojasni internet”, koji će bespovratnim novcem EU u iznosu od 34,4 miliona EUR, u dve faze, obezbediti uvođenje “brzog” interneta u ruralnim područjima za blizu 700 domaćinstva i za više od 1.500 javnih objekata uključujući škole.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) kao deo Regionalnog instrumenta za pretpristupnu pomoć (višekorisnička IPA) predstavlja poseban vid podrške Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija za pripremu i realizaciju infrastrukturnih projekata kojim, u ime Republike Srbije, koordinira ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kao Nacionalni IPA koordinator.

WBIF jedan je od glavnih instrumenata za realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata za sprovođenje Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan (EIP). Pomenuti plan predviđa ulaganja Evropske unije u iznosu od 9 milijardi EUR bespovratne pomoći u prioritetne oblasti i projekte koji doprinose daljem povezivanju u regionu, kao i boljoj povezanosti sa Evropskom unijom, kako bi se ubrzao slobodan protok ljudi, robe, usluga u kapitala.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300