Električna energija od ostataka hrane – “Eso Tron” planira da sakuplja i komunalni otpad

hrana
hrana

Foto: unsplash

Sve češće se pojavljuju informacije u javnosti kako se otpad od hrane baca te završava na deponijama, čak i velika količina jestive hrane. Značajan doprinos zbrinjavanju ove vrste otpada pružila je novosadska kompanija “Eso Tron“.

Počeli su odvojeno sakupljanje otpadnog jestivog ulja iz restorana i kuhinja ugostiteljskog sektora pre 11 godina. Svo to ulje prerađuje se tako da dalje može biti upotrebljeno za proizvodnju biodizela. Nakon toga, prerađeno ulje izvozi se na teritoriju Evropske unije. Bave se i otkupom biljnih ulja i nusproizvoda nastalih iz proizvodnje ulja.

Kompanija “Eso Tron” je, preko svojih saradnika na terenu, prisutna na području cele Srbije, a uz saradnju sa partnerskom kompanijom “Ekotron” posluju na području Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Poljske.

otpadno ulje

Foto: unsplash

Bojan Gligić, regionalni menadžer kompanije “Eso Tron”, u razgovoru za portal SRDA govorio je na čemu trenutno rade, kao i koji su im glavni ciljevi za budućnost.

– Tokom tog našeg razvoja i daljih saznanja o tokovima otpada, krenuli smo da radimo i biootpade, otpade od hrane, hranu iz trgovinskih lanaca kojoj je istekao rok, otpadne vode i sve otpade koje su ranije završavali u životnoj sredini. Razvili smo tehnologiju koju ćemo efektivno upotrebiti za dobijanje zelene energije, tačnije biogasa, a iz toga električnu energiju.

“Eso Tron” će sakupljati i komunalni otpad

Kako je rekao Gligić, kompanija “Eso Tron” planira da u narednih deset godina napravi još brži i veći razvoj.

– Razvijamo najveću logističku mrežu za otpad u Srbiji do sada, trenutno obilazimo 4.600 lokacija nedeljno, a do ovog momenta naredne godine planiramo da to bude preko 10.000. Uvećavamo našu transportnu flotu otpada i time ćemo omogućiti da kompanija može da sakuplja, ubuduće kada se stvore uslovi, i komunalni otpad. Tačnije, reč je o  biorazgradivom delu komunalnog otpada iz svih gradova u Srbiji, ispred svake kuće i zgrade gde se sada nalaze konvencionalni kontejneri.

Kontejneri

Glavni cilj zaštita životne sredine

Kompanija “Eso Tron” do sada je ostvarila saradnju sa više od 3.500 klijenata, prikupljeno je 11.700 tona otpada, sa 97% ponovnog iskorišćenja.

Ciljevi menadžmenta kompanije su postavljanje najviših standarda kroz nove proizvode i usluge, posvećenost kupcima, zaštita životne sredine, postojanje pouzdanih partnera i kreiranje vrednosti, kako za sve zaposlene u preduzeću, tako i za komitente preduzeća.

“Eso Tron” želi da bude pouzdan dugoročni partner na području sakupljanja i zbrinjavanja neopasnih organskih otpada na tržištu zapadnog Balkana, poštujući najviše standarde u rukovanju, što dokazuje sertifikat ISCC EU koji je kompanija dobila 2013. godine i uspešno obnovila svake naredne godine.

– Smer svih aktivnosti i dostignuća kompanije je zaštita životne sredine i njeno unapređivanje, kako bi buduće generacije mogle da je dožive kao rešenje, a ne kao problem – poručuju iz “EsoTrona”.

Recept za otpad od hrane

recept za otpad od hrane

Bojan Gligić na konferenciji

Kompanija “Eso Tron” predstavila se na konferenciji “Recept za otpad od hrane“, koju su 22. juna organizovali sa NALED-om, uz podršku Nemačke razvojne saradnje-GIZ, a Gligić kaže da su njegovi utisci izuzetni.

– Mi smo izuzetno zadovoljni rezultatima i jedni smo od nosioca projekta “Ka boljem upravljanju otpadom od hrane u Republici Srbiji”, zajedno sa GIZ-om i NALED-om smo kao tri partnera osmislili projekat i krenuli sa radom. Ovo je najuspešniji projekat na ovu temu koji je organizovan u Srbiji – rekao je Gligić.

On je pozvao kompanije da se obrate NALED-u i kompaniji “Eso Tron” ukoliko žele da učine nešto dobro za životnu sredinu.

– Na konferenciji su bili proizvođači hrane u Srbiji, poput “Delhaize”, “Frikom”.. Oni su time pokazali svoju motivisanost i želju da dalje nastave da rade sa kompanijom “Eso Tron” i svoj otpad nastave da zbrinjavaju na neškodljivi način – naveo je Gligić.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300