Ekološka sirovina za termoizolacione ploče – Sve veća potražnja za trskom

Sečenje trske u Carskoj bari
trska_carska_bara_21

Trska, kao obnovljivi prirodni resurs ponovo dobija na popularnosti u izradi različitih materijala i proizvoda, a na samom terenu, u podnožju zaštićenog prirodnog dobra “Koviljsko-Petrovaradinskog rita” ekipa “Dnevnika” zatekla je radnike koji se bave njenom preradom.

– Trska koja se lageruje na terenu se nešto malo dosuši i kreće se u proizvodnju dekorativnih pletiva, termoizolacionih ploča, suncobrana i sličnih proizvoda – objasnio je Miloš Malešević, vlasnik preduzeća za izradu izolacije od trske i trščanih proizvoda “Milex” iz Petrovaradina. – Najveća prednost trščanih ploča u odnosu na druge izolacione materijale je ta što su one potpuno prirodne, a njihovom ugradnjom se izbegavaju nežljeni efekti po zdravlje čoveka i životinja. Trska se nalazi u prirodi, nema hemije i 100% je ekološka sirovina.

Kako kaže, seča trske počinje u decembru, nekad i drugom polovinom novembra a traje do kraja februara, pa i početkom marta. Vezana je za zrelost same biljke, što znači da trska mora biti suva, zrela i bez lišća, kako bi mogla da se kosi. Leti je stabljika u jeku vegetacije, te nije prikladno seći je u tom periodu i narušavati prirodnu ravnotežu.

– Nama najviše odgovara suvo i hladno vreme, a sad je problem što su poslednje zime jako blage i sve nam je teže – kazao je sagovornik. – Rad na terenu se odvija uz pomoć ekipa i adaptiranog vozila za rad po ovakvim uslovima, odnosno kosačice. Nekada je na teren izlazilo tridesetak ljudi i sve se radilo ručno, čak i košenje, a danas je jedan od problema i naći radnu snagu. Zato je tu kosačica, a onaj ko upravlja njome mora dobro znati da upravlja, zatim drugi utovaraju, a neki nose gotove snopove. Sirovina se lageruje i preko godine se prerađuje. To je neka vrsta poljoprivrede, s obzirom na to da smo vezani za vreme i uslove, pratimo prognozu i moramo se uklapati.

Poslednjih sezona trska je sve traženija na tržištu pa se često dešava da je potražnja veća od ponude, ali to još uvek nije mnogo uticalo na njenu cenu koja se nije mnogo promenila u poslednjih par godina.

Proizvodnja i prerada trske je u potpunosti ekološka, budući da se troši malo energije, a jedan od benefita građevinskih trščanih ploča je da su odlični izolatori i garantuju zaštitu od vrućih leta, pa i hladnih zima. Ugradnja trščanih ploča daje veliku uštedu u energiji, kroz smanjenje gubitaka. Odličan su i zvučni izolator. Trska takođe štiti i od glodara i insekata. Zahvaljujući stabljikama koje su oštre i gusto zbijene, onemogućeno je naseljavanje štetočina u podovima i zidovima u koje se ugrađuje. Takođe, poseduje radiološke i elektromagnetne osobine, a odlično se pokazala i u sprečavanju stvaranja vlage i buđi usled uparavanja.

Izvor: ceo tekst na Dnevnik

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300