Ekološka policija rasvetlila 485 slučajeva – Ko i kako može podneti prijavu za ekološki kriminal?

splav_od_otpada
splav_od_otpada

Nelegalna seča šuma, prodavanje zaštićenih vrsta životinja, ubijanje i zlostavljanje životinja, nezakonito skladištenje opasnog otpada, neka su od krivičnih dela kojima se bavila ekološka policija.

Kako saznaje portal Srda, Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine (JSEK) rasvetlila je ukupno 485 krivičniih dela iz oblasti ekološkog kriminala, u vezi sa čim je podneto ukupno 469 krivičnih prijava, protiv 400 lica, od početka marta od osnivanja Jedinice pa do početka oktobra.

U sedištu Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine radi ukupno 17 policijskih službenika.

– Kao rezultat osnivanja Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine, možemo istaći poboljšanu saradnju sa nadležnim državnim organima u Republici Srbiji odnosno sa ministarstvima, inspekcijskim organima, organima lokalne samouprave , ali i sa međunarodnim organizacijama kao što Interpol, Evropol i druge  – rekli su za naš portal u Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine.

Seca sume

Kako su nam rekli najzastupljenija krivična dela iz oblasti ekološkog kriminala koja su do sada otkrivena od JSEK u saradnji sa grupama za suzbijanje ekološkog kriminala u područnim policijskim upravama su šumska krađa i ubijanje i zlostavljanje životinja, a prekršaji iz oblasti ekologije su u nadležnosti inspekcijskih organa.

U ekološkoj policiji napominju da su krivična dela iz oblasti ekološkog kriminala veoma teška za dokazivanje.

– Često je potrebno hitno reagovanje inspekcijskih organa i njihov izlazak na teren, kako bi se došlo do valjanih dokaza, relevantnih za krivični postupak, što u praksi nije uvek moguće. Tu je i smanjena svest građana o štetnosti ekološkog kriminala i njihovom uticaju na biodiverzitet, a naročito na javno zdravlje.

Kako podneti prijavu ekološkoj policiji?

Svako lice koje raspolaže saznanjima o učinjenom ili planiranom krivičnom delu ili prekršaju može podneti prijavu nadležnom organu. Ukoliko se radi o prekršaju, potrebno je o tome obavestiti nadležni inspekcijski organ u zavisnosti od oblasti u kojoj se prekršaj čini (inspekcija za zaštitu životne sredine, veterinarska inspekcija, vodna inspekcija, šumarska inspekcija, lovna inspekcija, ribolovna inspekcija…)

Ukoliko neko lice raspolaže podacima o učinjenom krivičnom delu iz oblasti ekološkog kriminala, najbolje je da krivičnu prijavu podnese direktno, mesno nadležnom osnovnom javnom tužilaštvu, jer se tako skraćuje vreme postupanja i dolaska predmeta u tužilaštvo, imajući u vidu da javni tužilac rukovodi predistražnim postupkom i može inicirati preduzimanje predistražnih radnji od strane svih državnih organa.

Takođe, prijavu je moguće podneti Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je dužno da svaku krivičnu prijavu u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku prosledi nadležnom tužilaštvu. Prijave za učinjena krivična dela ili prekršaje se mogu podneti na brojeve telefona i mejl adrese istaknute na zvaničnim internet stranicama, ili lično na pisarnici odgovarajućeg inspekcijskog organa, tužilaštva ili policije.

Zanimljiv slučaj

nedozvoljeno drzanje zivotinja

Foto: MUP

– Posebno bismo izdvojili slučaj pronalaska mladunčeta lava, starosti oko tri meseca, u Subotici, iz avgusta 2022. godine, koje je fizičko lice držalo kao kućnog ljubimca, koji je od počinilaca krivičnog dela oduzet i zbrinut u zoološkom vrtu u Subotici. Protiv počinilaca su podnete krivične prijave – navode za portal Srda u ekološkoj policiji.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300