Ekološka policija rasvetlila 485 slučajeva – Ko i kako može podneti prijavu za ekološki kriminal?

splav_od_otpada
Ekološka policija rasvetlila 485 slučajeva – Ko i kako može podneti prijavu za ekološki kriminal?

Nelegalna seča šuma, prodavanje zaštićenih vrsta životinja, ubijanje i zlostavljanje životinja, nezakonito skladištenje opasnog otpada, neka su od krivičnih dela kojima se bavila ekološka policija.

Kako saznaje portal Srda, Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine (JSEK) rasvetlila je ukupno 485 krivičniih dela iz oblasti ekološkog kriminala, u vezi sa čim je podneto ukupno 469 krivičnih prijava, protiv 400 lica, od početka marta od osnivanja Jedinice pa do početka oktobra.

U sedištu Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine radi ukupno 17 policijskih službenika.

– Kao rezultat osnivanja Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine, možemo istaći poboljšanu saradnju sa nadležnim državnim organima u Republici Srbiji odnosno sa ministarstvima, inspekcijskim organima, organima lokalne samouprave , ali i sa međunarodnim organizacijama kao što Interpol, Evropol i druge  – rekli su za naš portal u Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine.

Seca sume

Kako su nam rekli najzastupljenija krivična dela iz oblasti ekološkog kriminala koja su do sada otkrivena od JSEK u saradnji sa grupama za suzbijanje ekološkog kriminala u područnim policijskim upravama su šumska krađa i ubijanje i zlostavljanje životinja, a prekršaji iz oblasti ekologije su u nadležnosti inspekcijskih organa.

U ekološkoj policiji napominju da su krivična dela iz oblasti ekološkog kriminala veoma teška za dokazivanje.

– Često je potrebno hitno reagovanje inspekcijskih organa i njihov izlazak na teren, kako bi se došlo do valjanih dokaza, relevantnih za krivični postupak, što u praksi nije uvek moguće. Tu je i smanjena svest građana o štetnosti ekološkog kriminala i njihovom uticaju na biodiverzitet, a naročito na javno zdravlje.

Kako podneti prijavu ekološkoj policiji?

Svako lice koje raspolaže saznanjima o učinjenom ili planiranom krivičnom delu ili prekršaju može podneti prijavu nadležnom organu. Ukoliko se radi o prekršaju, potrebno je o tome obavestiti nadležni inspekcijski organ u zavisnosti od oblasti u kojoj se prekršaj čini (inspekcija za zaštitu životne sredine, veterinarska inspekcija, vodna inspekcija, šumarska inspekcija, lovna inspekcija, ribolovna inspekcija…)

Ukoliko neko lice raspolaže podacima o učinjenom krivičnom delu iz oblasti ekološkog kriminala, najbolje je da krivičnu prijavu podnese direktno, mesno nadležnom osnovnom javnom tužilaštvu, jer se tako skraćuje vreme postupanja i dolaska predmeta u tužilaštvo, imajući u vidu da javni tužilac rukovodi predistražnim postupkom i može inicirati preduzimanje predistražnih radnji od strane svih državnih organa.

Takođe, prijavu je moguće podneti Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je dužno da svaku krivičnu prijavu u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku prosledi nadležnom tužilaštvu. Prijave za učinjena krivična dela ili prekršaje se mogu podneti na brojeve telefona i mejl adrese istaknute na zvaničnim internet stranicama, ili lično na pisarnici odgovarajućeg inspekcijskog organa, tužilaštva ili policije.

Zanimljiv slučaj

nedozvoljeno drzanje zivotinja

Foto: MUP

– Posebno bismo izdvojili slučaj pronalaska mladunčeta lava, starosti oko tri meseca, u Subotici, iz avgusta 2022. godine, koje je fizičko lice držalo kao kućnog ljubimca, koji je od počinilaca krivičnog dela oduzet i zbrinut u zoološkom vrtu u Subotici. Protiv počinilaca su podnete krivične prijave – navode za portal Srda u ekološkoj policiji.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama