Da li je ptičiji grip od kog su uginuli labudovi u Borči opasan po ljude

Zemunski kej
zemunski_kej_labudovi

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da ptičji grip koji je izazvao uginuće labudova u kanalu Vizelj u Borči izaziva visoku smrtnost kod životinja, ali se teško prenosi na ljude i da se nada da će ostati tako.

Podsećamo, Ministarstvo poljprivrede potvrdilo je uginuće labudova u kanalu Vizelj u Borči od avijarne influence, odnosno ptičjeg gripa, a to područje je proglašeno zaraženim područjem u poluprečniku od tri kilometra i ugroženim područjem u poluprečniku od 10 kilometara.

Kako je objašnjeno iz Uprave za veterinu, visoko patogeni sojevi virusa mogu naneti ogromne direktne i indirektne štete farmama živine, s obzirom na to da mortalitet može biti i blizu 100%. Kod pojedinih podtipova visoko patogenih virusa avijarne influence zabeleženo je prenošenje i na druge vrste sisara, kao i na čoveka (H5N1).

Radovanović je za N1 rekao da je vrlo teško i vrlo retko da se ovaj soj prenese na ljude, ali ako se to desi, onda je smrtnost vrlo visoka.

– Ta opasnost je vrlo mala – rekao je on ali ako bi se dogodilo da se prenese na ljude smrtnost može da ide i na 50% ali bi kontakt morao da bude baš blizak, precizirao je Radovanović, navodeći da je takvih slučajeva bilo u Aziji.

Prema njegovim rečima, ovaj virus prenose ptice selice koje sada idu ka Africi, i ako im je na tom putu stanište kod nas, mogu da zaraze domaće životinje, najčešće su to, kaže patke i guske.

Radovanović je rekao da može da se desi da virus izmeni svojstva i postane prenosiviji, i to bi, kako ističe. bila tragedija.

Zbog toga se, kaže preduzimaju mere koje podrazumevaju kontrolu svake uginule ptice, stalni nadzor, proglašava šire i uže žarište zaraze, kako bi se sprečilo širenje.

“Tu postoji čitav niz mera na terenu, i ostaje nada da će situacija ostati kao i do sada i da će ostati na tome da se teško prenosi na ljude”.

Virus gripa je izložen stalnim promenama. Ali nadamo se da će ostati kako ujeste, ističe.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje