Da li je ptičiji grip od kog su uginuli labudovi u Borči opasan po ljude

Zemunski kej
zemunski_kej_labudovi

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da ptičji grip koji je izazvao uginuće labudova u kanalu Vizelj u Borči izaziva visoku smrtnost kod životinja, ali se teško prenosi na ljude i da se nada da će ostati tako.

Podsećamo, Ministarstvo poljprivrede potvrdilo je uginuće labudova u kanalu Vizelj u Borči od avijarne influence, odnosno ptičjeg gripa, a to područje je proglašeno zaraženim područjem u poluprečniku od tri kilometra i ugroženim područjem u poluprečniku od 10 kilometara.

Kako je objašnjeno iz Uprave za veterinu, visoko patogeni sojevi virusa mogu naneti ogromne direktne i indirektne štete farmama živine, s obzirom na to da mortalitet može biti i blizu 100%. Kod pojedinih podtipova visoko patogenih virusa avijarne influence zabeleženo je prenošenje i na druge vrste sisara, kao i na čoveka (H5N1).

Radovanović je za N1 rekao da je vrlo teško i vrlo retko da se ovaj soj prenese na ljude, ali ako se to desi, onda je smrtnost vrlo visoka.

– Ta opasnost je vrlo mala – rekao je on ali ako bi se dogodilo da se prenese na ljude smrtnost može da ide i na 50% ali bi kontakt morao da bude baš blizak, precizirao je Radovanović, navodeći da je takvih slučajeva bilo u Aziji.

Prema njegovim rečima, ovaj virus prenose ptice selice koje sada idu ka Africi, i ako im je na tom putu stanište kod nas, mogu da zaraze domaće životinje, najčešće su to, kaže patke i guske.

Radovanović je rekao da može da se desi da virus izmeni svojstva i postane prenosiviji, i to bi, kako ističe. bila tragedija.

Zbog toga se, kaže preduzimaju mere koje podrazumevaju kontrolu svake uginule ptice, stalni nadzor, proglašava šire i uže žarište zaraze, kako bi se sprečilo širenje.

“Tu postoji čitav niz mera na terenu, i ostaje nada da će situacija ostati kao i do sada i da će ostati na tome da se teško prenosi na ljude”.

Virus gripa je izložen stalnim promenama. Ali nadamo se da će ostati kako ujeste, ističe.

Izvor: N1

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300