Čist vazduh, branje biljaka i prirodni lek – Recept za domaće kantarionovo ulje

kantarionovo_ulje_kantarion

Šetnja po livadi na čistom vazduhu, branje biljaka i prirodno lek iz tegle. Jednostavan recept za domaće kantarionovo ulje. Zašto da ne napravite sami?

Kantarion je u našem narodu odavno poznat po svom lekovitom dejstvu. Jedna od mogućnosti, da koristite lekovitost kantariona tokom cele godine, jeste da napravite kantarionovo ulje i čaj od kantariona.

U letnjem periodu se na livadama, njivama, obodima šuma mogu se videti zlatnožuti cvetovi koji poseduju veliku lekovitu moć.

Najpogodnije vreme za berbu je na početku punog cvetanja, što je u nižim predelima u junu, a na višim nadmorskim visinama u julu ili početkom avgusta.

Najbolje bi bilo da se branje obavlja po sunčanom vremenu, jer je tada najveći sadržaj aktivnih materija u biljci.

kantarion

Kako se pravi kantarionovo ulje?

Ulje od kantariona se pravi na jednostavan način. Jedini problem može da bude pronaći biljku. Ukoliko ne ugledate kantarion kada obilazite seoska područja, najbolje je da se raspitate u selu gde ima mesto koje je godinama livada odnosno polje koje nije obrađivano ili bar livada koja nije košena ove godine.

Bere se nadzemni deo biljke u cvetu dužine 30 centimetara, u kome se nalazi najviše cvetova i listova, ili se odsecaju samo vrhovi sa cvetom. Ne treba čupati stabljiku iz korena da bi i naredne godine rasla, tako da je nabolje krenuti sa makazama i kesom ili gajbom.

Susenje kantariona

Ostaviti biljke preko noći napolju da izađu bubice i da se malo prosuši. Sutradan poređati cvetove odnosno odseći vrhove ako su bili u buketima, i napuniti opranu suvu, teglu. Sipati maslinovo hladno ceđeno ulje u teglu.

Pravljenje ulja od kantariona

Teglu staviti na sunce 45 dana do 2 meseca. Tegle povremeni promućkajte. Ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju.

Pravljenje ulja od kantariona

Kada je ulje gotovo, možete procediti kroz cediljku ili gazu. Čuvati kantarionovo ulje na tamnom mestu.

Kako se pravi čaj od kantariona?

Berba je ista kao i kod ulja. Buket ili cvetove ostaviti napolju preko noći da izađu bubice. Potom se ostave da se suše na promaji, ili na suvom mestu van sunčevih zraka. Nakon toga pakuju se u papirne kese ili kartonske kutije, i spremne su za čaj cele godine.

Jednu supenu kašiku herbe kantariona preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 15 minuta, procediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja pre obroka.

Lekovita svojstva kantariona

Kantarion (Hypericum perforatum) pripada grupi biljaka čija imena ukazuju na lekovita svojstva. U našem jeziku on se još zove i posekotina (kantarionovo ulje je jedan od najpoznatijih narodnih lekova za rane i opekotine), bogorodičina ili gospina trava (biljke koje narod vezuje za Bogorodicu su obično korisne kod tzv. ženskih bolesti, neurednih menstruacija, upala jajnika i sl. ).

Kantarion je biljka izuzetno složenog hemijskog sastava– sadrži flavonske heterozide hiperozid, rutozid, kvercitozid za koje se smatra da su zaslužni za antivirusno delovanje kantariona. U biljci ima oko 9 % tanina, nešto smole, etarskog ulja izraženog antibakterijskog delovanja, holina, vitamina C i crvene boje hipericina. Upravo je hipericin privukao pažnju naučne javnosti jer se ispostavilo da ova supstanca deluje antidepresivno.

Velika je greška koristiti kantarionovo ulje za sunčanje, ono je jedno od najboljih lekova protiv opekotina, ali se posle mazanja kože njim ne sme izlagati suncu, upozorava traval Momčilo Antonijević.

Kantarion se koristi sa uspehom kod čira na želudcu i dvanaestopalačnom crevu. Najčesće se piju čajevi koji sadrže ovu biljku ili se pije kantarionovo ulje. Delotvornost kantariona kod ovog oboljenja verovatno potiče od antibakterijskih fenolskih jedinjenja i supstanci koje ubrzavaju regeneraciju tkiva. Ovakvo delovanje narod koristi u lečenju rana, uboja, posekotina, opekotina i drugih ozleda kože i sluzokože, navodi Antonijević.

Primećeno je i svojstvo kantariona da deluje na nerve pa se tako objašnjava upotreba ove biljke protiv išijasa. Zahvljujuci velikom sadržaju tanina kantarion se koristi za ublažavanje predmenstrualnih bolova. Ova biljka je čest sastojak čajnih mešavina protiv noćnog mokrenja dece u krevet. Čest je i sastojak čajeva za lečenje jetre.

Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300