Artisani distillery since 1957: Organska rakija je budućnost

Artisani distillery
destilerija_artisani_2

Foto: Artisani distillery

Proizvodnja jakih alkoholnih pića u Srbiji poslednjih pet godina je u porastu, a destilerije se sve češće odlučuju na okretanje organskoj proizvodnji.

U porodičnoj proizvodnji u “Artisani distillery since 1957” rade na razvoju organskih zasada i proizvodnji rakije od organskog voća jer smatraju da je ova proizvodnja budućnost.

Nadomak Kruševca četvrta generacija se bavi tradicionalnom proizvodnjom rakije.

– Kroz ispitivanje tržišta organskih proizvoda, što kod nas u Srbiji, što u inostranstvu, došli smo do zaključka da bi bio pravi trenutak za nas kao porodičnu firmu da napravimo korak dalje, u samoj proizvodnji – podizanjem sopstvenih zasada, a i kvalitetom, kroz koncept organske proizvodnje. Zasadi će biti organski, a rakija koja se bude proizvodila od voća iz tog zasada, takođe će biti organska – rekla je za portal SRDA Milica Nejković iz ove kompanije.

Kada je reč o tome koja je razlika u proizvodnji rakije od organskog voća sagovornica navodi da u samom procesu nema razlike već da je reč o korišćenju sirovine tj. organski proizvedenog voća.

Srbija je u svetu najpoznatija po proizvodnji šljive, a prema podacima Privredne komore Srbije, najviše proizvođača je u Rasinskom, Šumadijskom i Zlatiborskom okrugu. Raste i izvoz, a domaća rakija najviše se izvozi u Nemačku, SAD, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.

Artisani distillery

Foto: Artisani distillery

Cirkularna ekonomija kao važan faktor konkurentnosti

U “Artisani distillery since 1957” smaraju da su modeli cirkularne ekonomije u proizvodnji važan faktor konkurentnosti na domaćem i svetskim tržištima, imajući u vidu da je u svetu očuvanje životne sredine jedan od prioriteta.

– Taj deo je u pripremi, više idejnoj nego što smo blizu realizacije, ali radićemo jedno po jedno. Ideja je najpre da uvedemo povratnu ambalažu kako bismo kupce motivisali da više puta koriste istu ambalažu kada je to moguće. Takođe, radimo na tome da nemamo nikakav otpad, da zatvorimo krug proizvodnje, ali kao i prethodna ideja, moraće da sačeka koju godinu – navodi sagovornica.

Sada u destileriji imaju tri brenda rakija: Anteria, Jelek i Opanak.

Rakije proizvode od dunja, jabuka, šljiva, jabuka sa dodatkom meda (medova), krušaka, kajsija, loze, ali i šargarepe.

“Kolona sa 10 podova”?

U okviru ova četiri brenda imaju više od 20 proizvoda koja proizvode na takozvanoj “koloni sa 10 podova”.

– “Artisani” je jedna od retkih, koja za destilaciju koristi takvu proizvodnju. Ovim postupkom se kvalitet gotovih proizvoda neminovno izdvaja od ostalih na tržištu i prepoznaje po jedinstvenoj čistoći i punoći aromatičnog spektra. Rakija kroz kolonu i te podove biva prepečena- čisti se i tako se rakija 10 puta pročisti pre nego što se proces završi – kažu u ovoj destileriji.

Većina rakija se nakon procesa pečenja drži u hrastovoj barikiranoj buradi najmanje četiri godine, ali imaju i prozirnih rakija koje se čuvaju u inox sudovima.

Artisani distillery

Gde se rakija “Artisani” može naći?

Artisani rakije kupci mogu naći u manjim prodavnicama, nekim lancima, kao i hotelima, restoranima i kafićima.

– U svakom momentu kupci od nas mogu dobiti informaciju gde se nalazi najbliža prodavnica u kojoj mogu naći prozvod koji žele, pa u skladu sa tom potražnjom tržište i širimo.

Interesovanja kupaca za ove rakije se dosta razlikuju, ali šljiva tradicionalno odnosi prvo mesto, a prate je dunja, jabuka i kajsija.

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama

SRDA preporučuje

baner_gdereciklirati_300

Najnoviji tekstovi

Hvala vam na poverenju. Uspešno ste se prijavili na listu za prijem email biltena.
Došlo je do greške. Molimo vas pokušajte ponovo. Ako se problem nastavi, molimo da nas kontaktirate slanjem email poruke.
baner_ekopravo_300
baner_ekoadresar_300