“Air Srbija” od oktobra 2022. leti za Kinu

air serbia avion
“Air Srbija” od oktobra 2022. leti za Kinu

Nacionalna avio-kompanija “Air Serbia” proširiće širokotrupnu flotu još jednom letelicom tipa Erbas A330. Takođe, od oktobra kompanija počinje da leti za Kinu, a od sledećeg proleća i za Čikago.

– Trenutno su u toku pregovori i proces nabavke u vezi sa iznajmljivanjem novog aviona. Planirano je da avion dođe u Srbiju u oktobru, kao i da uđe u saobraćaj nedugo posle toga, po završetku standardne procedure koja postoji prilikom ulaska bilo koje nove letelice u flotu – izjavio je generalni direktor te kompanije Jirži Marek, prenosi Tanjug.

Novi Erbas A330 bio bi od velike pomoći u daljoj ekspanziji i povećanju obima saobraćaja u mreži destinacija “Air Serbia”. Kako je rekao, taj avion bi bio korišćen za uspostavljanje saobraćaja do Kine, u zavisnosti od dobijanja svih neophodnih dozvola, ali bi ujedno poslužio i za letove do značajnijih evropskih destinacija na kojima postoji veća tražnja.

Novi Erbas A330 takođe bi zamenio postojeći jedini širokotrupni avion YU-ARB na letovima do Njujorka, u periodu kada YU-ARB bude na redovnom servisu.

Dodao je da bi se od proleća 2023. godine nova letelica koristila za letove do Čikaga, kao i za dugo priželjkivani sedmi nedeljni let do Njujorka preko leta koji fizički nije bio izvodljiv sa samo jednim širokotrupnim avionom u floti. “Air Serbia” je planirala pokretanje letova do Čikaga ovog leta i preduzela je korake da se kratkoročno iznajmi avion sa posadom za te potrebe, ali se od toga odustalo zbog nesigurnosti na tržištu – rekao je Marek.

Direktor “Air Serbia” takođe je potvrdio da postoji plan da i novi A330 bude ukrašen u skladu sa izgledom aviona YU-ARB “Nikola Tesla”.

 

Tagovi

Podelite na društvenim mrežama